8 Sfaturi Pretioase pentru un Gratar Perfect. De la ustensile gratar pana la caramelizare

8 Sfaturi Pretioase pentru un Gratar Perfect. De la ustensile gratar pana la caramelizare
Rezultatul grill-ului perfect sta in tehnica pe care o aplici. Ceea ce diferentiaza juniorii de seniorii in BBQ este faptul ca expertii inteleg cum sa foloseasca eficient gratarul. 

Sigur, retetele sunt importante, dar tehnica, alaturi de ustensilele si accesorii gratare potrivite au un aport incredibil. Astfel, iata cateva sfaturi cheie pentru un gratar mai bun. Tine cont de ele si vei deveni un maestru in grilling. 


 

Cum sa faci gratarul perfect: de la ustensile gratar la tehnici practice

 


1. Preincalzeste gratarul


Incalzeste gratarul in timp ce capacul este inchis, timp de 10 - 15 minute. 

Daca toti carburii sunt rosii sau arzatorul pe maxim, temperatura de sub capac ar trebui sa ajunga la 260 grade Celsius. 

Preincalzirea gratarului ajuta la prevenirea lipirii alimentelor de gratar. 


 

2. Mentine gratarul curat


Daca ai observat ca niste bucati de carne s-au lipit pe gratarul fierbinte, indeparteaza-le cu o perie din otel inoxidabil. Acest lucru nu doar ca ajuta la mentinerea curata a gratarului, dar de asemenea previne si lipirea alimentelor. In afara de perie, asigura-te ca ai in apropiere ustensile si accesorii gratar potrivite: spatule pentru gratar,  tepuse frigarui,  cleste gratar etc. 
 

3. Lasa inchis capacul gratarului


Acest lucru are mai multe beneficii:

- mentine gratarul suficient de fierbinte pentru ca alimentele sa se prepare in mod corespunzator

- accelereaza timpul de gatire si impiedica uscarea alimentelor

- blocheaza fumul care se dezvolta atunci cand grasimea si sucurile vaporizeaza

- previne aprinderile pentru ca oxigenul este limitat
4. Timpul si temperatura potrivita pentru prepararea gratarului

Daca vei monitoriza timpul si temperatura gratarului, vei putea sa eviti arderea alimentelor. Pentru asta, foloseste un cronometru. In cazul in care faci gratarul toamna sau cand afara e umezeala, timpul de gatire va fi mai mare. 


 

5. Gatire directa si indirecta


Caldura directa este ideala atunci cand gatesti bucati de carne mai mici, fragede (in circa 20 de minute vor fi gata). 

In schimb, caldura indirecta (jos si sus) este mai potrivita pentru bucatile mari de carne, care necesita mai mult de 20 de minute timp de gatire. 




 

6. Tine flacara sub control


Daca focul se aprinde aleatoriu de mai multe ori, exista riscul ca alimentele sa se arda. Pentru asta, capacul ar trebui sa fie cat mai mult timp inchis, pentru ca acest lucru limiteaza cantitatea de oxigen din interiorul gratarului, ceea ce ajuta la stingerea eventualelor flacari. 

Cand flacarile scapa de sub control, muta temporar alimentele la caldura indirecta, pana cand flacarile se sting. Apoi, poti relua prepararea pe caldura directa. 


 

7. Nu uita de caramelizare


Mancarea preparata la grill poate avea un gust fantastic, dar pentru asta e nevoie de caramelizare. Pentru a obtine acest gust cu efect intens, foloseste nivelul corect de caldura si rezista tentatiei de a intoarce carnea prea des. Cu rabdare vei permite carnii sa se caramelizeze si sa se rumeneasca frumos. Asta e secretul din spatele exploziei de arome din carnea preparata la grill. Ca regula generala, intoarce carnea, legumele, pestele o singura data. 

 

8. Foloseste ustensile de gratar potrivite - o  servieta cu ustensile


Cand pornesti gratarul asigura-te ca ai la indemana cutit, cleste, spatula, frigarui, pensula, furculita. Pentru asta, iti recomandam o trusa completa cu ustensile de gratar, ca sa nu pierzi niciodata nimic important din vedere. Cu o valiza de ustensile de gratar nu trebuie sa te mai intrebi unde e peria de curatat, de ce nu gasesti doua tepuse frigarui sau unde ai pus al tau  cleste pentru gratar . Doar adu aproape trusa cu ustensile de gratar si o sa te descurci foarte bine. 

Fara ustensilele potrivite, pregatirea graturului se poate dovedi un real calvar - trebuie sa alergi intr-una intr-o parte sau in alta, exista riscul sa simti fierbinteala prea rau la mana pentru ca furculita e prea scurta, sa arzi carnea pentru ca nu folosesti un cleste potrivit etc. 

De aceea, daca iti place sa grataresti pentru cei dragi si o faci din suflet, fa-ti cadou o astfel de trusa cu multe ustensile de gratar. Investeste intr-un set de gratar chiar acum. 



Pe de alta parte, daca stii un mare amator sau un masterchef in ale gratarului, merita oricand sa-l surprinzi cu un cadou legat de pasiunea sa. Gasesti la noi o multime de idei de cadouri pentru cei pasionati de grill, barbeque, gratar:  grătar din oțel inoxidabil,  gratarele de gradina,  accesorii grătar etc. 

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!