Mereu m-am fâstâcit când a trebuit să fac cadouri pentru iubitorii de vin. N-am fost niciodată o cunoscătoare a soiurilor și nu am știut exact care-i faza cu arta din spatele servirii licorii lui Bachus. Mie mi-a plăcut întotdeauna roșu, dar știu că nu merge la orice fel de mâncare și nici nu este pe placul tuturor. Așa că am răsfoit câteva cărți din astea cu nume pretențios pe care le-am găsit prin bibliotecile iubitorilor de vin și am găsit niște sfaturi super utile. Am învățat că pastele cu sos picant, spre exemplu, merg foarte bine cu cu un vin Sangiovese (deși nu îmi amintesc să fi băut așa ceva în viața mea. Dacă nu îmi amintesc, nu înseamnă că am băut, dar nu îmi amintesc, ok?) și multe alte trucuri care promit un periplu de gusturi nemaiîntâlnite. Te provoc să le încerci!
M-am gândit însă că, pe lângă micile sfaturi „furate” de la alții, aș putea să vin cu o listă originală, 100% întocmită de mine, cu idei de cadouri pentru iubitorii de vin. Pentru momentele alea în care tot ce știi despre sărbătorit este că îi place vinul sau când se pune la cale o petrecere la birou și habar n-ai ce să aduci cu tine. Și pentru muuulte alte momente de genul :D
Cadouri pentru iubitorii de vin
Orice pasionat de licoarea lui Bachus va ști că, dincolo de aromă și culoare, este la fel de important și modul în care prezinți vinul la masă. Regula asta, cred eu, e valabilă și pentru cadouri. Și am găsit câteva chiar impresionante cu care mergi la sigur! (Depinde de tine, însă, ce vin cumperi).
Decantor vin
Nici eu nu am înțeles la început de ce ai avea nevoie de așa ceva. Dar exact cum eu am întotdeauna nevoie de o geantă nouă (și nimeni nu înțelege asta), exact așa are nevoie un iubitor de vin de un decantor. E modul de prezentare mai spectaculos, e felul în care alunecă lichidul, e nevoia de aromă ca de aer. Și vinul chiar are nevoie de oxigen ca să își dezlănțuie gustul. Așa că un decantor vin (îl găsești atât în varianta de 750 ml., cât și în cea mai mică, de 375), este ideal.
Termometru sticla vin
Temperatura vinului contează și cei pasionați de domeniu știu asta mai bine ca oricine. Dar mi se pare că nu trebuie să fii așa un cunoscător ca să îți dai seama când vinul e prea rece sau prea cald. De asta un termometru sticla vin nu doar că e în topul listei de cadouri pentru iubitorii de vin, dar e și în topul preferințelor celor care îi iubesc aroma și îi cunosc secretele. N-ai cum să dai greș!
Suport sticla vin Magic
Ăsta e genul de cadou pe care îl vei găsi fascinant indiferent cât de mult iubești vinul. Imaginează-ți o masă pe care, în mod miraculos, sticla de vin plutește (și încă n-ai pus gura pe băutură :D). Tare, nu?
Aerator vin Lacrima
Un iubitor de vinuri va ști de ce acest aerator Lacrima este atââât de util. Pe lângă faptul că e super-elegant și arată foarte, foarte bine când servești băutura. Îi dai vinului o gură de aer pentru ca invitații să bea o gură din cel mai aerisit și aromat vin. Cam ăsta e principiul.
Un alt accesoriu util este aeratorul de vin Bordeaux, mai simplu ca design, dar care merge pe același principiu precum cel în formă de lacrimă. E doar o chestiune de gust, ca la vin.
Racitor de vin 3 în 1
Din mulțimea de cadouri pentru iubitorii de vin, un răcitor mi s-a părut de departe unul dintre cele mai folositoare. Mai ales acesta care funcționează și ca aerator și picurator. Super ingenios, a intrat pe listuță pentru că-i tare deștept :)
Câteva sfaturi despre cum se serveste vinul la masa
Ce vin se serveste la paste
La paste, regula e super simplă, din ce-am citit eu. Ceea ce face un anumit preparat italienesc de genul acesta să fie diferit de altul este sosul. Ca regulă, la sosul roșu se servește vinul roșu, la cel alb – ai ghicit, vinul alb. Cabernet Sauvignon (sau „Cab”-ul, cum spun americanii) merge foarte bine cu pastele Bolognese și în principiu cu orice fel de paste care au sosul bogat, foarte consistent și aromat. Pinot Noir merge cam pe același principiu, în timp ce Merlotul, fiind mult mai parfumat și puternic, completează felurile mai ușoare. De Sangiovese știi deja că se potrivește cu sosurile picante.
Dacă însă te decizi să pregătești pastele cu sos alb, pregătește un Chardonnay ori Sauvignon Blanc – cele mai întâlnite soiuri de la noi.
Ce vin se serveste la friptura
O masă bogată, cu o friptură aburindă și suculentă, merită un vin pe măsură. Și e chiar mai ușor decât crezi să găsești sticla de vin potrivită. Uite, regula e super simplă: carne roșie, vin roșu, carne albă, vin alb. Mai complex puțin ar suna cam așa: vinurile mai lejere, de regulă albe sau roze, merg cu preparatele ușoare, în timp ce vinurile mai aspre, roșii, merg cu friptura din carne roșie.
Dar, în principiu, în funcție de tipul de carne, este recomandat să potrivești următoarele soiuri:
- Carnea de pui: Rose, Merlot sau Pinot Grigio
- Carnea de porc: Chardonnay sau Riesling
- Carnea de vita: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir
- Carnea de miel: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir
Ce vin se serveste la preparatele dulci
Ah, deserturile... să nu crezi că vinul nu merge și cu un preparat dulce, dimpotrivă. De pildă, o prăjitură Tiramisu se potrivește minunat cu un vin Sherry, o Plăcintă cu fructe cu un Riesling, în timp ce deserturile cu ciocolată merg bine cu un Sherry sau un vin de Porto. De regulă, ai grijă ca vinul pe care îl alegi să fie mai dulce decât desertul tău. Vai, cât dulce!
Poate și tu te întrebi, cum am făcut-o și eu, la ce folos atâta „potriveală” și atâta efort numai ca să servești un vin potrivit la masă? Păi, gândește-te că, pentru un necunoscător, cum aș fi eu, de pildă, e oricum ceva impresionant (mai ales dacă mai citești câteva lucruri despre vinul pe care îl torni în pahar – deja m-ai dat pe spate). Iar pentru un cunoscător (și crede-mă, se vor găsi din ăștia aproape la orice masă de sărbătoare), este ceva impresionant. Așa că e win-win.