Dacă și tu ai acasă o harta razuibila cu harta Europei, pe care o folosești pentru a bifa locurile în care ai fost deja, atunci cel mai probabil vara asta te gândești să mai răzuiești de pe ea o țară sau două.
Unii îl numesc „wanderlust”. Pentru alții e, mai simplu, dorința de a vedea lumea. Oricum l-am numi, îl avem cu toții, într-o formă sau alta. Și, până la urmă, câte lucruri pe lume se compară cu descoperirea unui nou oraș, a străduțelor lăturalnice și colorate care-l formează, a vieții de noapte vibrante din acel oraș sau a monumentelor sale încărcate cu istorie? Nu prea multe, nu? Singura problemă e că paleta de opțiuni e foarte largă, prin urmare ar fi bine să ai o bază solidă de pornire atunci când alegi orașul pentru următorul tău city break.
În cele ce urmează îți prezentăm un top al celor mai bune destinații europene pentru city break în 2019. Orașele au fost alese ținând cont și de cât de repede poți ajunge acolo, dar și în funcție de cât de ieftine sunt și de cât de atractive sunt, în general, comparativ cu altele.
- În funcție de ce alegi destinațiile?
- Orașe de vizitat în Europa
În funcție de ce alegi destinațiile?
Cât de repede și de ușor poți ajunge
Atunci când alegi o destinație, unul dintre cele mai importante criterii de care ar fi bine să ții seama e proximitatea spațială. Cu alte cuvinte: cât de aproape e destinația respectivă comparativ cu România? În cât timp poți ajunge? Și cât de ușor îți e să ajungi acolo? Dacă vorbim de un city break, cel mai probabil ai la dispoziție un weekend sau o mini-vacanță de 3-4 zile, deci, implicit, și timpul e limitat și probabil că îți dorești să-l petreci relaxându-te și vizitând orașul ales. Cu cât destinația e mai îndepărtată, cu atât timpul pe care îl vei petrece pe drum va fi mai mare, iar asta ar putea să nu aibă efectul relaxant scontat.
Cât de ieftină e destinația
Costurile totale reprezintă un alt criteriu important în alegerea unei destinații. La finalul zilei ai putea descoperi că poate nu are niciun rost să plătești un car de bani pentru o destinație de lux, câtă vreme tu nu vei petrece acolo decât câteva zile. Așa că, în loc să alegi Dubai, de exemplu, care e cunoscut pentru prețurile exorbitante, sau un oraș din Statele Unite, pentru care ai plăti foarte mult la biletul de avion, ai putea mai degrabă să te orientezi către un loc mai accesibil din punct de vedere financiar.
Cât de atractivă e destinația
E mereu o idee bună să vizitezi locuri noi și nu chiar atât de cunoscute, însă dacă timpul tău e limitat, poate că ar fi o idee mai bună să alegi o destinație mai atractivă, care să îți ofere și ocazia să ai povești de schimbat cu prietenii tăi și să vezi locuri considerate de toată lumea adevărate „must see”-uri. Limone sul Garda e, cu siguranță, un orășel italian foarte cochet și frumos, dar ar putea să fie o idee mai bună să îți dorești să bifezi o atracție turistică mai cunoscută, precum Roma sau Milano.
Orașe de vizitat în Europa
Hamburg, Germania
Pentru a descoperi Hamburgul cel adevărat s-ar putea să ai nevoie de mai mult decât de un city break (vorbim, totuși, de cel de-al doilea land din Germania), dar asta nu înseamnă că e nepotrivit pentru o scurtă vizită. Hamburg a devenit, de câțiva ani încoace, centrul cultural și economic din partea de nord a țării și mai e cunoscut și drept „poarta către lume”. Ce poți vizita aici? Ai putea începe, de exemplu, cu Primăria orașului, cu renumita biserică St. Michaelis sau cu teatrul Ohnsorg, ale cărui reprezentații se susțin numai în „platt deutsch”, adică în limba germană arhaică. O altă oprire interesantă ar putea fi și redacția cunoscutei publicații Der Spiegel, precum și sediul Die Zeit. Sigur, există și varianta să nu-ți faci niciun plan de-acasă și pur și simplu să vezi unde te duc picioarele. Oricum ai face, nu ai cum să dai greș, orașul e atât de frumos și interesant încât șansele să fii dezamăgit sunt mici spre foarte mici.
Braga, Portugalia
Braga e situat la nici o oră depărtare de Porto și, dacă ne referim la mâncare și băutură, ce o să găsești aici o să ți se pară cu mult peste Porto. Orașul e foarte interesant și partea bună e că nu e asaltat de turiști, deci dacă vrei să ai un weekend relaxant, Braga ar trebui să fie în capul listei tale. Poți începe prin a vizita catedrala din Braga, care datează din secolul al III-lea, fiind una dintre cele mai vechi din Peninsulă și centrul creștinării Gallaeciei. Palatul Dona Chica (cunoscut și sub numele de Castelul de Palmeira) e un alt loc pe care nu ar trebui să-l ocolești. Ca fapt divers, a fost proiectat de celebrul arhitect italian Ernesto Korrodi. Grădina Santa Barbara e, de asemenea, un loc foarte frumos, care te va face să visezi cu ochii deschiși la vară. Iar dacă te întrebi ce ar trebui să mănânci, franceschina ar trebui să nu lipsească din meniu, un soi de sandwich cu o mulțime de bunătăți și asezonat cu sos de roșii și cartofi prăjiți din belșug.
Cluj-Napoca, România
Clujul a devenit, în ultimii ani, un punct de atracție pentru toată Europa. Dincolo de străzile cochete și de arhitectura vibrantă, Clujul te va aștepta cu o mulțime de muzee, monumente istorice, cafenele și multe evenimente care de care mai sonore: Untold, Electric Castle și TIFF sunt doar câteva dintre ele. De unde să începi? Simplu: din Piața Unirii, de „la cal”, un fel de inimă a orașului și locul unde își dau întâlnire toți clujenii. Mai poți urca pe Cetățuie, unde sunt și câteva terase de unde poți admira orașul de la înălțime. Grădina Botanică, Parcul Central, clădirea veche a Universității „Babeș-Bolyai” și Piezișa, străduța studenților, sunt alte câteva locuri pe care ar trebui să le bifezi. Iar dacă îți place viața de noapte, orașul de pe Someș nu duce lipsă nici de așa ceva, găsești o mulțime de cluburi moderne și locuri interesante.
Valencia, Spania
Valencia e un oraș plin de energie și nu am greși dacă am spune că ar putea fi dat cu ușurință exemplu atunci când vorbim de rebrandinguri de succes. De ceva timp încoace numărul de turiști care aleg să se ducă în city break-uri acolo a crescut și odată ce pui piciorul acolo îți vei da seama și de ce. Acest oraș nu are palatele și moscheile maure din Cordoba sau Sevilla, nici catedralele și latura artistică a Barcelonei sau muzeele Madridului. Are mai mult: are câte ceva din toate astea, plus un aer de oraș boem, modern, cosmopolit. Iar dacă la monumentele și clădirile lui istorice adaugi și soarele Mării Mediterane, obții cocktailul perfect de vacanță.
Zagreb, Croația
Deși e capitala Croației, turiștii ocolesc de obicei această bijuterie. E adevărat că aici nu o să găsești plajele spectaculoase pentru care sunt cunoscute alte orașe din Croația, însă găsești numeroase obiective turistice, restaurante, cafenele și evenimente culturale. Biserica St. Mark, Funicularul din Zagreb, Muzeul Inimilor Rănite sunt doar câteva locuri pline de viață, care îți vor plăcea cu siguranță. Altfel e bine să știi că orașul e divizat în trei părți: Gornji grad, Donji grad și Novi Zagreb. În Gornji grad găsești majoritatea obiectivelor turistice și arhitecturale. În Donji grad găsești restaurantele și cafenelele pentru care e renumit. Iar în Novi Zagreb domnesc clădirile moderne, din sticlă, care îi atrag mai ales pe pasionații de arhitectură.
Budapesta, Ungaria
Cea mai potrivită perioadă pentru o vacanță în Budapesta ar fi în lunile martie - mai și septembrie - noiembrie. În aceste intervale temporale vremea e foarte plăcută și blândă, iar orașul nu e prea aglomerat (așa cum e, de exemplu, în lunile iulie și august). Când spui Budapesta, te gândești invariabil la Dunăre, care străbate orașul atât de frumos, de la un capăt la altul și la clădirea Palatului Parlamentului, un palat superb așezat chiar pe malul Dunării. Palatul Parlamentului e una dintre cele mai vechi clădiri din țară și a treia cea mai mare din Europa, în egală măsură fiind și o adevărată capodoperă arhitecturală. Podurile Budapestei, Basilica Sfântul Ștefan și Marea Sinagogă sunt alte „must see”-uri. De asemenea, la aproximativ 300 de metri de clădirea Parlamentului găsești 60 de perechi din fier, împrăștiate pe malul Dunării în memoria victimelor Holocaustului.
Liverpool, Regatul Unit
Liverpool e un oraș vibrant, în care e imposibil să te plictisești, indiferent de vârstă. E un oraș care are ce să ofere și iubitorilor de artă, dar și celor care caută shoppingul și distracția. Printre locurile pe care le poți vizita se numără și Albert Docks (Docurile Albert, care au fost incluse în patrimoniul mondial al UNESCO, muzeul orașului, care s-a deschis în 2011, teatrul Royal Court și diverse cluburi cu tematică The Beatles, precum Clubul Caverna, de pe Matthew Street, unde au susținut numeroase concerte cei de la The Beatles.
Torino, Italia
Torino e unul dintre orașele pe care turiștii îl neglijează atunci când se gândesc la un city break în Italia, preferând orașe mai sonore, precum Roma, Milano sau Napoli. Puțini știu acest lucru, dar Torino a fost prima capitală a Italiei și alegerea nu a fost întâmplătoare: orașul îmbină cum nu se poate mai frumos barocul, curentul art nouveau și arhitectura industrială. Ca fapt divers, aici s-au născut și branduri precum Fiat, Nutella, dar și numeroase producții cinematografice pe ale căror povești le poți descoperi la Muzeul Național al Cinematografiei. Tot în Torino mai găsești și Muzeul Automobilului și Via Garibaldi, o celebră străduță cu magazine.
Dacă nu îți face cu ochiul nicio variantă dintre cele de mai sus, atunci ai mai putea lua în considerare și Valletta (Malta), Bologna (tot Italia), Cordoba (Spania), Bergen (Norvegia), Utrecht (Olanda), Anvers (Belgia) sau Bratislava (Slovacia). Toate sunt orașe vibrante, pline de viață, care de-abia așteaptă să le dai o șansă și să le descoperi.
Foto: Pixabay