Oferirea de cadouri de Crăciun este o parte surprinzător de complexă și importantă a interacțiunii umane, ajutând la definirea relațiilor și consolidarea legăturilor cu familia și prietenii, după cum spun specialiştii, motiv pentru care nu ar trebui, sub nicio formă să le pierzi din vedere. Studii de ultimă oră arată faptul că atât bărbaţii cât şi femeile oferă cadouri pentru a-şi menţine relaţiile interpersonale, iar psihologii mai spun că mai degrabă cel care oferă are cele mai multe satisfacţii emoţionale decât cel care îl primeşte.
Alături de fiecare cadou de Crăciun se află un mesaj binevoitor care se adresează membrilor familiei, prietenilor, colegilor, vecinilor sau cunoscuţilor, iar schimburile de cadouri nu fac altceva decât să conecteze oamenii într-o mare reţea a bucuriei. Iată câteva dintre sentimentele şi emoţiile care se ascund în spatele cadourilor şi de care nu ar trebui să te privezi de Crăciun:
- ne fac să ne simţim fericiţi (oamenii care au participat la studii şi au fost rugaţi să ofere cadouri, s-au simţit după mult mai fericiţi şi mulţumiţi cu viaţa lor)
- ne îmbunătăţesc starea de spirit (aspect demonstrat, de asemenea, ştiinţific)
- ne consolidează relaţiile sociale (atunci când oferi un cadou, nu doar îţi exprimi sentimentele, ci, în acelaşi timp, construieşti o conexiune cu persoana respectivă)
- îi inspiră pe ceilalţi (oferirea de cadouri este contagioasă şi se datorează, în principal, eliberării de endorfine de care beneficiază nu doar cel ce oferă cadoul, ci şi cel ce-l primeşte sau martorii acestui act care vor fi inspiraţi să urmeze acest exemplu)
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej minunat de a experimenta toate aceste sentimente, chiar dacă, din cauza aglomeraţiei, traficului sau mercantilismului exacerbat ai putea fi tentat să renunţi la oferirea de cadouri. Şi totuşi, deşi este recomandat să cheltuim responsabil de sărbători, pshihologii ne avertizează să nu renunţăm la cadourile de Crăciun pentru că cei care refuză să le ofere şi să le accepte pot fi privaţi de o legătură importantă cu familia şi prietenii.
Atunci când aleg cadouri de Crăciun bărbaţii sunt, de obicei, mult mai practici, în timp ce femeile au tendinţa de a fi mult mai concetrate de acordarea şi primirea unor cadouri cu semnificaţie emoţională. De aceea, trebuie să fii conştient de faptul că în cadrul relaţiilor romantice cadourile sunt foarte importante, în timp ce în cele de prietenie pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative în funcţie de frecvenţa şi consistenţa acestora. Astfel, atunci când oferirea de cadouri este moderată şi echilibrată ea este benefică pentru relaţia respectivă, însă atunci când acest gest are loc prea des sau prea rar sentimentele negative şi cele de anxietate o pot altera.
Dar mai presus de orice, oferirea unui cadou cu prilejul unei sărbători aşa minunate cum este Crăciunul poate avea un efect covârşitor asupra celui care îl face. Atunci când oferi ceva unei persoane dragi, sentimentele tale faţă de aceasta se consolidează, iar pe tine te face să te simţi util şi grijuliu, ştiind că ai reuşit să faci fericită o persoană dragă.