Sa daruiesti si sa primesti sunt cele mai mari bucurii ale vietii.
Sa oferi un cadou
Daca ai pregatit cel putin o data in viata un cadou pentru cineva, inseamna ca poti confirma si tu sentimentul acela incredibil pe care il ai. Dupa ce il descoperi, iti doresti sa-l retraiesti cu fiecare nou dar pe care il oferi.
Stim. Nu e usor sa faci un cadou, mai ales daca nu ai resurse ori timpul iti e limitat, dar daca faci din asta un obicei, tu si destinatarul atentiei tale veti fi protagonistii unor trairi minunate.
Oricine se simte bine atunci cand poate ajuta pe cineva, cand isi aduce intr-un fel contributia la un proiect sau face voluntariat. Atata vreme cat nu este o obligatie, mare parte din ceea ce traim atunci cand oferim liber este bucurie in stare pura ce ne transforma in niste fiinte bune, carora le pasa.
Este minunat sa oferi un cadou.
Iti pui sufletul in darurile pe care le pregatesti, iar cei care beneficiaza de generozitatea ta iti sunt recunoscatori, cel putin in acel moment.
Sa primesti un cadou
Pe de alta parte, primirea unui cadou poate fi mai putin confortabila decat oferirea. De aceea petrecem atat de mult timp pentru alegerea unui cadou perfect. Ne dorim ca destinatarul sa se simta onorat si special prin alegerea pe care noi am facut-o pentru el.
Dar, primirea unui cadou este un lucru pasiv. Este reactionar. Sunt multe variabile care iti pot afecta starea in momentul primirii unui cadou: momentul si spatiul ales, reactia ta spontana (recunostinta, surpriza, scepticism). Poate fi dificil sa accepti si sa justifici generozitatea celui care iti ofera un cadou.
Ti s-a intamplat vreodata sa primesti un cadou si sa ai o reactie nepotrivita, de care ti-a parut rau ulterior? "Ooo. E chiar pentru mine? Crezi ca imi sta bine cu asta? Probabil glumesti."
Desigur, exista cadouri pe care le primim cu usurinta. De exemplu, cele pe care ni le ofera parintii, surorile, copiii sau oricine altcineva care ne cunoaste foarte bine. Putem primi cu bucurie un voucher cadou de la serviciu sau o majorare salariala pentru ca simtim ca am muncit din greu pentru a merita acea atentie.
Dar, uneori ni se ofera lucruri pe care simtim ca nu le meritam. Chiar Presedintele Obama a spus ca nu considera ca merita sa primeasca premiul Nobel.
In fine, alteori primim lucruri pe care nu ni le dorim. Gusturile, estetica si preferintele noastre individuale ne impiedica sa apreciem un gest simplu si inocent de a darui.
Ce simti si crezi cand primesti un cadou
Sa presupunem ca actul primirii unui cadou nu este accesorizat cu rautate. Ce putem spune atunci cand primim un cadou care ne face sa ne simtim putin inconfortabil? Cand nu putem aprecia gestul de a darui? Cand, in loc sa ne simtiti fericiti, suntem dezamagiti sau chiar jigniti?
- Ne consideram nevrednici?
- Simtim presiunea de a intoarce favorul cadoului?
- Banuim ca exista un motiv ascuns pentru cadoul primit?
Oare problemele noastre ies la inaintare atunci cand reactionam negativ la un lucru pozitiv?
Simplificarea actului de primire a unui cadou
Deci, ce ar trebui sa facem atunci cand primim cadouri, atentii, complimente si alte lucruri frumoase care scornesc sentimente ca cele enumerate mai sus?
- Accepta cu bucurie si spune "Multumesc" din suflet. Exprima-ti recunostinta printr-o nota de multumire si spune-i celui care ti-a oferit cadoul ce ti-a placut la acesta.
- Rezista tentatiei de a oferi la schimb o atentie similara din obligatie. Pur si simplu nu este necesar. Nevoia de a te grabi si de a oferi ceva pentru a raspunde unui cadou imprumuta chestiuni dintr-un angajament obligatoriu care pune bariera scopului daruirii de cadouri.
- Bucura-te de cadou sau de compliment. Cadourile nu trebuie judecate. Ele trebuie sa fie admirate si primite cu recunostinta.
- Recunoaste-ti tie insuti daca ai o reactie negativa si analizeaza-i cauzele.
- Doneaza cadoul, daca trebuie. Iata o optiune excelenta daca nu ai de gand sa folosesti cadoul primit. Poate ca altcineva se va bucura sa-l primeasca.
In general, cadourile materiale, oricat de dorite, adecvate sau oportune sunt, isi vor pierde din farmecul initial.
Cand toate noutatile si toata magia va disparea, cu ce vei ramane?
Speram ca vei ramane cu o relatie speciala care a dus la actul daruirii. Poate ai ramas si cu functionalitatea sau frumusetea obiectului. Poti ramane cu amintirea celui care ti-a oferit cadoul, a carui intentie a fost, cel mai probabil, pura.
Autoarea Melody Beattie spunea la un moment dat ca recunostinta deblocheaza plinatatea vietii. Transforma ceea ce avem in "suficient" si ceva mai mult. Recunostinta aduce pace azi si creeaza o viziune pentru maine.
Prin urmare, data viitoare cand primesti un cadou, nu uita sa-ti arati recunostinta.