Organizarea nuntii. Sfaturi, idei si solutii esentiale

Organizarea nuntii. Sfaturi, idei si solutii esentiale

Organizarea nuntii este si frumoasa, si foarte dificila. Este greu de spus daca pentru viitorii miri raman mai pregnante in memorie ziua nuntii sau toate cele ce se petrec in lunile de pregatire pentru marele eveniment. Depinde in mare masura de cine se ocupa de toate: o firma sau logodnicii ajutati de familiile lor. 

Indiferent de varianta aleasa, mirii nu pot sta departe de pregatiri si, pentru ca este una dintre cele mai importante zile din viata lor, trebuie sa se implice, sa supervizeze sau sa vina cu ideile si strategia lor de organizare. 

 

  • Ce este esential pentru organizarea unei nunti
  • Cum stabilesti bugetul
  • Cum sa organizezi nunta: cu o firma sau pe cont propriu
  • Nunta organizata de wedding planner
  •  
  • 10 idei fantastice pentru nunta
  • Sfaturi pentru viitorii miri

 

Ce este esential pentru organizarea unei nunti

 

Din momentul in care ea a spus marele DA, pana in dimineata zilei de dupa nunta, toata viata viitorilor soti va avea un singur scop: organizarea nuntii. In principiu, totul se poate pune la punct ca la carte in cateva luni, dar, uneori, o nunta poate sa fie absolut perfecta chiar si atunci cand toate pregatirile se realizeaza in cateva saptamani. 

Pasii principali in planificarea nuntii

Planificarea este mai importanta ca niciodata si exista cativa pasi care sunt esentiali, pentru ca multe din etape depind unele de altele. 

 

Trebuie luat in calcul, de la bun inceput, ca pot aparea detalii ce vor trebui schimbate pe parcurs, adaptate din mers sau gestionate pe ultima suta de metri, iar aceste situatii trebuie acceptate cu calm si intelegere, pentru ca sunt inevitabile.

Etapele planificarii:

 

  • Data nuntii stabilita impreuna cu nasii; 
  • Faceti un calcul general si cadeti de acord asupra unui buget maxim de cheltuieli;
  • Decideti daca organizati nunta singuri sau apelati la o firma specializata;
  • Hotarati numarul invitatilor; 
  • Stabiliti locul unde se va organiza petrecerea de nunta si tineti cont de numarul invitatilor;
  • Alegeti biserica unde va avea loc ceremonia;
  • Daca este necesar, modificati data nuntii in functie de locul unde se organizeaza;
  • Decideti tipul de nunta - traditionala, retro, rustica, moderna, tematica, in sala sau in aer liber;
  • Stabiliti, in functie de tipul de nunta ales, tinutele mirilor;
  • Nu uitati de cavalerii si de domnisoarele de onoare;
  • Decideti daca veti cumpara haine de la magazin sau le veti face pe comanda. In ultimul caz, hotarati-va unde le comandati.

Nu-lasa-detaliile-nuntii-la-intamplare-1024x681

Detalii care trebuie incluse in planul de organizare pentru nunta

Detaliile sunt cele care fac o nunta sa fie memorabila. Viitorii miri trebuie sa se gandeasca bine la ce a fost bun si frumos si la ce i-a deranjat la cele cateva nunti la care au participat inainte de a se pregati pentru a lor. 

 

Este foarte important sa luati in calcul aceste aspecte, din timp, ideal cu saptamani bune inainte de nunta:

  • Ce fel de muzica vreti (DJ, muzica inregistrata sau/si solisti ori trupa);
  • Fotograful si cameramanul pentru nunta;
  • Lumini si efecte speciale;
  • Florile si decorul pentru nunta;
  • Tinutele cavalerilor si ale domnisoarelor de onoare;
  • Meniul de nunta;
  • Tortul, alte dulciuri;
  • Bauturile pentru petrecere, daca acestea nu sunt incluse in meniu. 

Cum stabilesti bugetul

 

Bugetul unei nunti este unul din elementele cele mai importante, fiind foarte greu de respectat. Daca angajezi un wedding planner, acesta se va stradui sa ramana din punct de vedere financiar in limitele impuse. Daca o faci pe cont propriu, calculul estimativ al cheltuielilor se face plecand de la numarul de invitati. In functie de acesta, calculezi costurile pentru meniu si bauturi, tortul de nunta si alte dulciuri, cazarea oaspetilor veniti din alte localitati, costurile pentru inchirierea locului unde va avea loc petrecerea. 

 

Exista si o a doua categorie de cheltuieli care inseamna decor, flori, taxele la biserica, darurile pentru nasi si marturiile de la nunta, invitatiile, eventual elementele pirotehnice, sau alte elemente inedite, cum ar fi trandafirii criogenati ori fructele exotice sau un candy bar.  

 

Urmeaza costurile pentru personalul care va va ajuta sau va asigura diverse servicii. Doar le enumeram, cu speranta ca nu am ratat nimic: fotografi, cameraman, DJ, solisti, ospatari, soferi, animatori, makeup artist si hair stylist. 

 

O ultima categorie o reprezinta cheltuielile care pot fi considerate o investitie sufleteasca: verighetele, hainele pentru ceremonia civila. Rochia de mireasă poate intra in patrimoniul familiei sau ar putea fi ulterior vanduta.  

 

Insumate, toate acestea reprezinta bugetul. O parte din costuri pot fi acoperite in etape, avansul se achita inainte de nunta, iar restul de plata, dupa. In acest caz, este bine sa ramaneti foarte vigilenti pentru ca, uneori, facturile pe care le primiti dupa nunta pot avea greseli substantiale. 

Organizarea-nuntii-creaza-unele-dintre-cele-mai-frumoase

Cum sa organizezi nunta: cu o firma sau pe cont propriu?

 

Exista aproape in egala masura si avantaje, si dezavantaje, fie ca veti decide sa va organizati singuri nunta, fie ca apelati la o firma specializata. Unele dintre avantaje/dezavantaje sunt cu adevarat importante si trebuie sa le luati in calcul. 

Nunta organizata in regie proprie

Este mai mica, intima, romantica si personalizata. Poate costa mai putin, dar este posibil sa aveti dificultati in a gasi locul potrivit, sa nu primiti reduceri si nu este exclus ca unele din pregatiri sa nu fie gata la timp, iar anumite detalii, care se vor dovedi importante, sa fie omise sau sa nu se ridice la asteptarile voastre. 

 

Daca ati decis sa va ocupati singuri de organizarea nuntii de la A la Z, inainte de a face primul pas, stabiliti exact care sunt persoanele pe care le implicati si pe ajutorul carora contati. Ideal este sa fie unul sau doi amici foarte buni, care pot sa fie si cavalerii si domnisoarele de onoare, si nasii. 

 

Al doilea pas este sa va documentati foarte bine. Sunt zeci de idei bune si sute de sfaturi pe care le gasiti la o simpla cautare pe Google. Plecand de la aceste idei, stabiliti voi propria agenda de nunta si repartizati fiecaruia ce anume are de facut. Comunicati mereu intre voi si aveti ambitia de a lua doar voi deciziile cu privire la nunta.

 

Timpul este elementul la care trebuie sa va raportati permanent. El este cel mai mare prieten si cel mai mare dusman. Unele lucruri trebuie facute pe ultima suta de metri (florile, tortul), in timp ce altele pot fi stabilite din vreme. 

 

Verificati programarile, cereti confirmare din partea invitatilor si asigurati-va ca firmele si persoanele care se vor implica efectiv in organizarea petrecerii nu va uita.

 

Tineti cont de cheltuieli. Pentru ca nu sunteti specialisti in organizarea de nunti, exista riscul sa nu fiti la curent cu toate costurile, iar bugetul stabilit pentru nunta sa sara in aer. Daca sunteti atenti la preturile reale, stiti sa negociati si chibzuiti putin inainte de a lua orice decizie, exista  sanse sa va incadrati in cheltuielile stabilite.

Alegeti-singuri-tortul-de-nunta-1024x681

Alte amanunte importante de care trebuie sa tii cont

Este foarte important sa va ganditi la copiii invitatilor. Amenajati un loc special pentru ei si, daca vreti ca parintii lor sa se distreze, angajati un animator care sa se ocupe special de cei mici.

 

Mancarea trebuie sa fie pentru toate gusturile si daca aveti invitati vegetarieni sau alergici, tineti cont de nevoile lor alimentare, inclusiv atunci cand vine vorba despre dulciuri. 

 

Nu luati decizii importante fara sa va consultati cu cei care participa la organizare sau fara sa le comunicati si lor. Nu vreti sa va treziti cu trei torturi sau cu prea putina bautura. Nu impuneti decizii decat dupa ce va consultati cu cei care conteaza. E neplacut ca domnisoarele de onoare sa se imbrace in verde, de exemplu, daca aceasta culoare este detestata de unele dintre acestea.  

 

Asigurati conditii de cazare pentru invitatii care vin din alte localitati si luati in calcul cateva camere in plus, pregatite intr-un hotel pentru cei care, din diferite motive, au nevoie de un loc in care sa se retraga. 

 

Stabiliti data casatoriei civile. Multi aleg sa faca ambele ceremonii in aceeasi zi. Este mai eficient, dar mai stresant pentru eroii principali. O varianta buna ar putea fi aceea in care acordati atentie maxima nuntii, iar ceremonia civila o organizati cu ceva timp inainte, intr-un cerc mic. Voi, familia restransa, nasii si vreo doi amici buni, totul urmat de o agapa de cateva ore la un restaurant intim. In felul acesta, ziua nuntii este eliberata de multe surse de stres. 

 

Stabiliti unde plecati in luna de miere. Dupa toate pregatirile, angoasele, stresul, emotiile si fericirea momentelor prin care treceti la nunta, cateva zile pentru voi, doar voi, sunt mai mult decat necesare. Este nevoie sa faceti rezervare, sa achitati, sa aveti biletele de drum si bagajele pregatite. In filme este altfel, dar ideal este sa plecati in luna de miere la doua-trei zile dupa nunta, pentru a avea vreme de odihna si a va putea face aparitia in familie in calitate de proaspat casatoriti. 

 

Nu omiteti nici petrecerile de dinainte de nunta pentru fiecare dintre voi. Incheiati perioada de burlacie si este un moment care trebuie sa ramana in istoria voastra personala. 

Ai-putea-sa-copiezi-buchetul-bunicii-1024x683

Nunta organizata de wedding planner

 

Organizatorul de nunti stie perfect cum se planifice o nunta, de la locatii inedite, la negocierea de preturi. Are logistica necesara, dar, pe de alta parte, vine cu tipare si cutume care, intr-o oarecare masura, depersonalizeaza nunta. Insa partea cea mai buna este ca va scapa de o gramada de complicatii, stres, alergatura. Evident, toate acestea au un cost. 

 

Ca idee generala, necesitatea unui wedding planner apare in momentul in care este cert ca numarul invitatilor la nunta este mare. De la 100 de participanti in sus, lucrurile se complica mult si viitorii miri, oricat ar fi ei de buni organizatori, vor avea nevoie de cineva care sa puna toate detaliile cap la cap si sa multumeasca pe toata lumea. 

 

Un dezavantaj al nuntilor organizate in familie este un posibil conflict de idei. Parintii mirilor, nasii, viitorii soti pot avea (si au, de cele mai multe ori!), dorinte si opinii diferite. Un planificator de nunti preia toate aceste idei si are abilitatea de a gasi calea de mijloc. 

 

Nu este usor sa gasesti persoana compatibila cu nevoile, dorintele si felul de a fi al viitorilor miri, asa ca va trebui sa stabiliti intalniri cu mai multi reprezentanti de firme care organizeaza nunti si sa bateti palma cu cei care va inteleg cu adevarat. 

 

Fiti selectivi! Oricat ar fi de elegant si de bun planificatorul de nunti, acesta o sa aiba instinctiv intentia sa supraliciteze, sa va sugereze detalii in plus, pe principiul ca este „la moda”, „este frumos” sau „asa spune traditia”. Rezistati la toate tentatiile. Pana la urma, principiul elegantei, less is more, functioneaza si la o nunta.

 

Nu lasati toate deciziile importante pe mana specialistului care se ocupa de planul de organizare pentru nunta voastra. Unele lucruri sunt prea importante: verighetele, biserica unde va avea loc ceremonia, florile, tortul, muzica sau cum va arata buchetul miresei.

 

Nu va schimbati dorintele de pe o zi pe alta pentru ca finalul o sa lase de dorit si nu va faceti sange rau daca unele detalii nu sunt exact ceea ce vreti. Ignorati astfel de situatii si acceptati amandoi ca nimic nu este perfect. 

Personalizeaza-buchetele-domnisoarelor-de-onoare-1024x679

10 idei fantastice pentru nunta

 

Cand este vorba despre o nunta, un eveniment memorabil pentru viitorii soti, dar si pentru familiile lor, prieteni si apropiati, o idee buna este mai mult decat binevenita. Am adunat 10 idei, nu bune, ci fantastice:

 

  • Folositi pentru decorul meselor flori si fructe: mandarine, capsuni, afine, rodii. Veti avea mese elegante si practice, pentru ca fructele se pot manca;
  • Exista moda unor pereti de flori, loc ideal pentru fotografii. O alternativa este sa inlocuiti florile cu plante verzi. Efect garantat si o economie importanta la buget;
  • Cum ar fi ca mireasa sa aiba un buchet exact ca al bunicii sau ca al mamei? Emotionant! Inspirati-va din fotografiile vechi de familie;
  • Cat de greu poate sa fie sa faceti etichete personalizate pentru sticlele de vin? Desenul se face pe calculator si mai ai nevoie de o imprimanta. In cateva ore, toate sticlele de vin vor avea etichete noi; 
  • Realizati stampile cu un mesaj nostim care sa faca referire la miri, cu numele vostru si un semn grafic, apoi stampilati servetelele de hartie; 
  • Angajati un artist plastic care sa realizeze instantanee si portrete. Ar putea fi cele mai frumoase marturii;
  • Amenajati un colt in care toti invitatii sa scrie cateva randuri intr-o carte. Indemnati-i sa va faca urari, sa va dea sfaturi pentru o casnicie buna si trainica. Invitatii se vor bucura sa va ramana in memorie, iar peste timp, o sa fie emotionant sa va amintiti cine a fost la nunta voastra si sa le cititi sfaturile;    
  • Personalizati buchetele domnisoarelor de onoare. Flori diferite de aceeasi culoare sau aceleasi flori de culori diferite. O solutie speciala ar putea sa fie trandafirii criogenati;
  • Memoria olfactiva are durata cea mai mare si amintirea unui miros poate recrea toata starea dintr-un anumit moment. Va puteti baza pe acest aspect atunci cand alegeti, in functie de tema generala a nuntii, o aroma de menta, lavanda, busuioc, citrice, mere verzi, vanilie, ca odorizant pentru sala. Se pare ca aceasta este una din ideile noi ale planificatorilor de nunti;
  • Lasa la dispozitia nuntasilor propsuri pe care sa le foloseasca pentru a se amuza cand fac fotografii.

Alege-cele-mai-frumoase-flori-pentru-buchetul-de-mireasa-1024x683

Sfaturi pentru viitorii miri

 

Viitorii miri vor primi sute, mii de recomandari, fie din partea celor apropiati, fie din partea celor care au trecut prin experienta fantastica a unei nunti. Dar nimeni nu le-a spus aceste sfaturi: 

 

  • Nu va panicati, indiferent ce nu merge bine la nunta voastra! Nimeni nu-si va da seama;
  • Incaltati pantofii pe care ii veti purta la nunta voastra, prin casa, cu cel putin o saptamana inainte de nunta. Nu vreti sa va roada pantofii la petrecere;
  • Viitoarea mireasa trebuie sa-si poarte rochia prin casa, inainte de nunta. Trebuie sa te imprietenesti cu ea si sa stii cum sa te misti cand esti imbracata cu ea. Daca nu faci asta, vei avea un aer stangaci;
  • Ultimele retusuri la roche si la costumul de mire se fac cu cel mult o saptamana inainte de nunta. Doar asa vor arata perfect pe voi;
  • Coafura miresei trebuie aleasa si incercata inainte de nunta, nicodata in ziua nuntii, ca sa stii exact ce vrei.

 

Organizarea nuntii este o experienta memorabila si va fi la fel de draga viitorilor soti ca si nunta in sine, asa ca e bine ca fiecare detaliu sa fie bifat cu emotie, bucurie si incredere ca totul va merge perfect, si la nunta, si in viata de dupa nunta. 

 

Sursa foto: pexels.com

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!