Secret Santa este unul din cele mai mari eșecuri în fiecare an. Jucat mai des între prieteni și mai multe între colegi, fie la școală sau la muncă, Secret Santa este o tradiție proiectată pentru a facilita schimbul de cadouri de Crăciun. Grupurile mari de oameni adoptă acest obicei, în principiu, pentru că este un mod prin care toți membrii primesc și dăruiesc, minimalizând costurile și respectând spiritul sărbătorii. Este un fel de a îmbina utilul cu plăcutul, ar zice unii. Cu toate acestea, Secret Santa poate deveni mai curând un coșmar de Crăciun atunci când jucătorii fac abstracție de regulile.
Pentru început, este bine de știut că există o alternativă la jocul cu care ne-am obișnuit noi. Această variantă își are originile în tradiția scandinavă Julklapp care, practic, presupune să bați la ușa cuiva, să arunci un cadou înăuntru atunci când deschide și să fugi. Cu toate că ne-am dori să avem încrederea în oameni a nordicilor, nu cred că cineva s-ar mai simți în siguranță astăzi, chiar și cu toată bunăvoință și magia Crăciunului. Însă ideea de a oferi cadouri la întâmplare a fost apreciată și transformată într-o tradiție modernă. Astfel s-a născut Yankee Swap, în care fiecare membru aduce un cadou ambalat la petrecere și îl amestecă printre celelalte. Ideea jocului este să alegi un cadou la întâmplare și, fie să îl păstrezi, fie să "îl furi", dându-l la schimb pentru al altcuiva, fără să știi ce conțin cutiile de fapt. Reguli și detalii despre varianta aceasta se pot găsi aici.
Totuși, cea mai mare notorietate o păstrează clasicul Secret Santa. Cheia succesului său stă atât de mult în organizare cât stă și în schimbul propriu zis de cadouri.
Reguli pentru a organiza Secret Santa
- Scrieți toate numele pe bucățele de hârtie identice și amestecați-le într-un recipient ;
- Fiecare persoană va extrage un nume, iar în cazul în care îl va primi pe al său, este obligată să anunțe și să schimbe biletul ;
- Expresiile faciale nu ar fi recomandate după extragere. Considerați că participați la un joc de poker și tratați cu același nivel de seriozitate dacă doriți rezultate perfecte;
- Amintiți-va cu toții motivul pentru care jocul se numește Secret Santa și nu divulgați numele extras/nu interogați alte persoane în legătură cu numele extras;
- Nu faceți schimb de bilețele;
- Stabiliți o sumă limită. Pentru a evita nedreptățile, revoltele și deziluziile, cel mai indicat ar ca toți membrii să se încadreze între aceleași sume. De aceea recomand stabilirea atât unei sume maxime, cât și a uneia minime;
- Organizați o petrecere la care să faceți schimb de cadouri. Pentru că este un joc de grup, indicat ar fi ca toată lumea să fie prezentă în același timp. Dacă doriți să creați mai degrabă un moment de socializare, fiecare persoană poate spune câteva cuvinte despre cel căruia îi este destinat cadoul, iar restul pot încerca să ghicească;
Cum faci un cadou de Secret Santa?
Cum spuneam, tradiția aceasta poate provoca atât de multă fericire cât poate distruge relațiile dintre oameni. Regulile de mai sus sunt standard pentru a evita neînțelegerile, dar o să ai nevoie de câteva trucuri pentru a te feri de dramele ce vin odată cu cadourile.
1. Fiți siguri că toți participă în mod voluntar. Atunci când oamenii sunt presați pentru a face ceva ce nu îi atrage, vor depune mai puțin efort. În cazul de față, va rezulta într-un cadou luat cu 10 minute înainte care în mod clar va descumpăni și întrista pe cineva până la finalul serii. Și este și mai rău dacă cel care îl primește este un împătimit al sărbătorilor și s-a implicat extrem de mult în cadoul pe care l-a oferit doar pentru a primi un globuleț cu led la final.
2. Cadourile de Crăciun sunt despre reciprocitate. Motiv pentru care am menționat sumele limită mai sus. Ele trebuie fixate clar și urmărite cu religiozitate. În caz contrar, se va ajunge în aceeași situație în care cineva cheltuie prea mult și primește prea puțin.
3. Cu toții știm deja să ne prefacem încântați atunci când nu primim exact ceea ce voiam. Așa se întâmplă și la extragerea numelor. Există mereu riscul să primești o persoană cu care nu ai vorbit niciodată, o știi din vedere și îți e practic străină. Mai rău, este posibil să fie vorba despre o persoană pe care o displaci. Cu toate acestea, trebuie să îți amintești motivul pentru care ai hotărât să participi. Încearcă să te abții de la a oferi cadouri pasiv-agresive ca oportunități de a face glume și comentarii răutăcioase la adresa primitorului.
4. În cazul în care este vorba despre un străin, ia-o că pe o provocare, nu ca pe o invitație la neimplicare. Fă-o pe detectivul. Observă mai mult persoana respectivă în următoarele săptămâni, folosește platformele social media sau identifică și vorbește cu prieteni comuni. Vor fi de o mie de ori mai surprinși că ai știut ce pasiuni au și poate cu ocazia asta descoperi că sunt persoane cu care te-ai putea împrieteni în timp.
5. Acest ultim truc este destinat celor care se înscriu la Secret Santa online, dar și celor care chiar nu au reușit să afle nimic folositor despre persoana lor. În loc să le oferi un sac de ciocolată, încearcă să le oferi ceva ce te entuziasmează pe tine. Este esențial să fie ceva de extrem de mare importanța pentru tine(ex:cartea/filmul/albumul tău preferat) și ai putea adăuga o felicitare în care să explici cât de personal este lucru respectiv. Le vei oferi perspective noi, șansa să te cunoască mai bine, dar și sentimentul acela unic de apropiere pe care îl resimți doar atunci când cineva își deschide inima în fața ta și de Crăciun.