Esti un pic ingrijorat(a) cu privire la schimbul de cadouri de Secret Santa?
Nu ar trebui.
Poate ca de anul trecut si pana acum ai uitat regulile sau poate ca este prima data cand cei de la RU au venit cu propunerea de Secret Santa pentru petrecerea de Craciun. Daca mai adaugam la toate aceste circumstante, provocarea de a selecta un cadou pentru o persoana pe care o cunosti foarte putin (sau deloc), s-ar putea sa devii usor stresat(a).
Vrem sa te ajutam, asa ca am adunat cateva reguli simple care vor asigura distractia ta, a colegilor si sefilor tai, la momentul X, al predarii si descoperirii cadourilor.
Ce este Secret Santa?
Secret Santa este un joc traditional de Craciun care a devenit popular in toata lumea. Se joaca la birou sau acasa, cu familia si prietenii. Participantii trag cate un biletel cu numele unei persoane pentru care trebuie sa pregateasca un cadou de Craciun. Toate numele sunt tinute secret.
In functie de regulile acceptate, uneori numele celor care au pregatit cadourile sunt dezvaluite dupa deschiderea surprizelor, dar alteori acestea raman o taina.
De ce merita sa jucati Secret Santa?
- este o modalitate excelenta de a economisi bani
- nu spargi bugetul pentru cadouri de Craciun
- te bucuri de un Craciun fara datorii
- este un mod distractiv de a face si a primi cadouri
- este un mod inedit de conectare intre colegi, sefi, prieteni sau membri ai familiei.
Cum se joaca Secret Santa?
- Trimiteti invitatii tuturor participantilor. Toti participantii la joc trebuie sa-si inscrie numele pe biletelele care vor fi amestecate.
- Puneti toate biletelele cu nume intr-o palarie
- Toti participantii aleg un bilet din palarie si pastreaza secret numele inscris pe acesta. Numele poate fi dezvaluit mai tarziu, in functie de regulile jocului.
- Apoi, fiecare participant cumpara un cadou pentru persoana al carei nume era inscris pe biletelul secret. Toti participantii trebuie sa se asigure ca respecta regulile si tematica stabilite initial. De asemenea, cadoul trebuie sa se incadreze intr-un buget stabilit initial de grup.
- Cadourile trebuie impachetate si oferite in ziua specificata.
- Secret Santa poate ramane anonim sau paote fi dezvaluit in functie de regulile secrete ale Mosului. Cel mai bine este ca toata lumea sa ramana anonima sau toti sa dezvaluie pentru cine au pregatit cadourile.
Regulile Secret Santa
Stabiliti un buget
Stabiliti o limita de bani care este accesibila pentru toata lumea. Daca jocul se organizeaza la birou, atunci bugetul nu trebuie sa fie foarte mare. Daca este vorba despre o adunare de familie, atunci regulile jocului pot fi modificate si puteti stabili un buget mai mare. Puteti avea o discutie cu participantii pentru a stabili suma de bani pe care este dispusa majoritatea sa o cheltuie pentru achizitionarea unui cadou.
Stabiliti o tema sau o lista de cadouri permise.
Iata cateva idei:
- biscuiti de casa
- articole de toaleta
- gadgeturi
- puzzle-uri sau jocuri
- cadouri amuzante
- ceva de purtat
- ceva de baut
- ceva de mancat
- cadouri facute in casa
- decoratiuni de Craciun
Cumpara ceva ce ti-ar placea sa primesti si nu incerca sa-l pacalesti pe celalalt.
Daca ati convenit un anumit buget, atunci trebuie sa respecti acest lucru.
Cumpara ceva practic, nu ceva ce ar putea ajunge la cosul de gunoi instant.
Gandeste neconventional pentru idei de cadouri uimitoare.
Evita cadourile personale.
S-ar putea sa cunosti destinatarul foarte bine, dar respecta regulile Secret Santa si nu cumpara nimic care sa-i puna intr-o situatie inconfortabila pe ceilalti. Daca stii ca lui Andrei ii place ginul, un borcan de gin tartinabil este o idee buna. Daca stii ca Ana munceste foarte mult, atunci o perna de masaj ar putea fi cadoul perfect pentru ea.
Spune-le celorlalti participanti ce ti-ai dori sa primesti si intreaba-i pe ceilalti ce si-ar dori sa primeasca.
Astfel, cand extragi un nume din palarie, cel putin ai o vaga idee despre ce cadou ar trebui sa cumperi.
Secret Santa - 5 Intrebari frecvente
-
Cum ii pot determina pe colegii si sefii mei sa se implice in jocul Secret Santa?
Poti trimite invitatii despre Secret Santa pe email sau prin carduri, pentru a-i anunta pe toti. Ulterior, ei pot decide daca vor sa ti se alaturi pentru o distractie garantata inainte sa plecati in vacanta de Craciun.
2. Cum pot stabili reguli Secret Santa?
Dupa ce s-au strans mai multi participanti la joc, poti sa le trimiti un email generic in care sa le explici regulile Secret Santa. Altfel, poti tipari aceste reguli si le poti oferi tuturor celor interesati.
3. Care este bugetul recomandat pentru Secret Santa?
50 de lei este o suma decenta si accesibila pentru aproape toata lumea. Prajiturile de casa, biscuitii sau articolele homemade ii pot ajuta pe cei cu buget restrans sa gaseasca idei ingenioase de a participa la Secret Santa. Desigur, exista companii care aleg ca buget 70 sau 100 de lei.
4. Ce tematica de Secret Santa putem aborda?
- Distractie: cu cat un cadou este mai amuzant, cu atat mai bine
- Homemade: produse facute in casa: mancare, haine, bijuterii, tablouri
- Ornamente si decoratiuni - cum ar fi luminite de Craciun
5. Cum pot proceda pentru a dezvalui la final cine a pregatit cadoul pentru fiecare participant?
Poti sa trimiti un email tututor colegilor de pe lista cu participanti sau poti sa organizezi o mica reuniune, cu placinte si cafea sau ciocolata calda, unde fiecare va face cunoscut numele celui sau celei pentru care a pregatit cadoul.