Termometrul Galileo și Radiometrul Crookes două invenții clasice

Termometrul Galileo și Radiometrul Crookes două invenții clasice

Termometrul Galileo și Radiometrul Crookes două invenții clasice, însă la fel de actuale și fascinante

Dacă îți era dor de orele de fizică de la școală și, mai ales, de experimente fascinante din timpul acestora, ne-am gândit să ți le readucem în atenție, cu două obiecte deosebit de interesante pe care poți fie le păstrezi tu, fie să le oferi cadou. Inventate cu mulți ani în urmă, acestea atrag, în continuare, generație după generație și continuă să se afle în centrul atenției noastre.

Termometrul Galileo, deși am fi tentați să credem că a fost inventat de celebrul savant italian Galileo Galilei, este opera unui grup de oameni de știință care au activat în cadrul Academiei Cimento din Florența și în cadrul căreia se aflau, într-adevăr, și doi discipoli de-ai lui Galileo. Inventat în jurul anilor 1600 acest dispozitiv a primit acest nume întrucât funcționează după un principiu inventat de Galileo Galilei. Este vorba despre faptul că densitatea unui lichid se schimbă proporțional cu temperatura sa, acesta fiind și motivul pentru care cele trei globuri colorate în albastru, roși și galben din interiorul termometrului, își schimbă poziția în funcție de temperatura camerei. În general, temperatura corectă este indicată de globul din mijloc, iar bonusul este spectacolul fascinant pe care îl putem admira zi de zi.

Radiometrul Crookes este cel puțin la fel de interesant. Inventat puțin mai recent (în anul 1870) de către Sir William Crookes, acesta este pus în mișcare de lumină. Inventatorul său a făcut un experiment cu un bulb sigilat din sticlă în mijlocul căruia a pus un ax și patru palete fiecare cu o parte neagră și una argintie, iar când l-a pus în lumina soarelui a observat că acestea încep să se miște. Crookes nu a reușit să ofere explicația corectă pentru acest fenomen, întrucât el credea că acesta se datorează presiunii luminii ceea ce nu era adevărat. Peste câțiva ani mai târziu, în 1879, Osborne Reynolds a descifrat misterul stabilind că paletele se mișcă datorită schimbării de termperatură din interiorul globului. Astăzi, acest mic dispozitiv care se pune în mișcare la lumină, își poate găsi cu ușurință loc în camerele noastre, oferindu-ne un spectacol deosebit de interesant.

Termometrul Galileo și Radiometrul Crookes, deși sunt două obiecte clasice, au un design foarte atractiv și modern, fiind fixate pe un suport de fag.

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!