Ce este un decantor vin? Cand si de ce sa-l folosesti?

Ce este un decantor vin? Cand si de ce sa-l folosesti?

Cand vine vorba despre o noua sticla de vin, exista un pas important intre dopul de pluta si bucuria de a servi un pahar perfect: decantarea.

Decantare vin - ce inseamna?

Decantarea vinului presupune turnarea lenta a vinului din sticla intr-un recipient separat, fara a tulbura sedimentul ramas pe fund. Vinul este deseori decantat intr-un vas de sticla cu gat usor-de-turnat.

decantor-vin-pentru-gusturi-rafinate

Decantor vin pentru gusturi rafinate - vezi aici

De ce sa folosesti un decantor vin?

Decantarea are 3 beneficii importante:

1.Separa sedimentele de lichid.

Cel mai important scop al decantarii este separarea vinului de sedimentele care se depun in partea de jos a sticlei. Vinurile rosii contin cele mai multe sedimente - mai ales cele vechi, vintage. Vinurile albe au mai putine sedimente. Despre sedimente, trebuie sa stii sa stii ca acestea nu este daunatoare, insa au un gust neplacut.

 

2.Decantarea imbunatateste aroma vinului, prin aerare.

Aerarea este procesul de introducere a oxigenului in lichid. Pasionatii de vin spun ca acest lucru permite vinului "sa respire". Prin aerare, aroma vinului devine mai buna, pentru ca taninurile se inmoaie si elibereaza gazele ce s-au dezvoltat in absenta oxigenului.

 

3.Decantarea salveaza un vin care altfel ar putea fi compromis, din cauza dopului defect.

Ocazional, pluta se poate sparge, dispersand bucati de materie solida pe care nimeni nu ar dori sa le gaseasca in pahare.

 

decantor-buddha

 

Ce tipuri de vin ar trebui decantate?

De la vinuri tinere la vinuri vechi, vinul rosu, alb si chiar cel roze, cele mai multe tipuri de vinuri pot fi decantate. De fapt, aproape toate vinurile beneficiaza de aceasta metoda de curatare si optimizare, care dureaza doar cateva secunde. Vinurile rosii tinere si puternice trebuie sa fie decantate in mod special, pentru ca taninurile lor sunt intense.

Tipuri de vinuri care ar trebui decantate oricand:

  • Cabernet Sauvignon
  • Bordeaux
  • Burgundia
  • Malbec
  • Syrah.

 

Ce vinuri nu au nevoie de decantare?

Singurele vinuri care nu ar trebui decantate sunt cele spumante, cum ar fi sampania. Asta pentru ca vinurile spumante sunt mai gustoase si vii, imediat ce sunt desfacute, ceea ce reduce necesitatea aerarii si decantarii.

Cum se decanteaza vinul?

decantor-vin-cu-suport-arcuit

Vezi aici decantor vin cu suport arcuit

 

Pentru decantare, ai nevoie de rabdare si un pic de indemanare. Iata cum se face.

  • Daca sticla a fost depozitata pe orizontala intr-un suport vinuri, scoate-o si aseaz-o in pozitie verticala, timp de o zi intreaga. Acest lucru permite sedimentului sa se aseze in partea de jos a sticlei.
  • Deschide sticla de vin cu un tirbuson.
  • Inclina gatul sticlei spre decantor vin. Fii atent ca partea inferioara a sticlei sa ramana sub un unghi de 45 de grade pentru a impiedica vinul sa curga prea repede si sa deranjeze sedimentele.
  • Toarna vinul in decantor, in ritm constant. Vezi ca niciun sediment sa se apropie prea mult de gatul sticlei.
  • Cand observi vreun sediment, opreste-te din decantare. Inclina sticla in pozitie verticala si poti incepe din nou decantarea, daca in sticla a ramas mai mult vin.
  • Este recomandat ca decantarea sa se realizeze cu pana la 4 ore inainte de a anticipa servirea vinului. De obicei, nu exista risc de decantare excesiva. Totusi, incearca sa bei vinul sau sa-l pui sub dop de pluta in termen de 18 ore.

Cum servesti vinul decantat?

decantor-de-vin-pe-gat-de-sticla

Chiar daca dupa decantare, vinul se afla intr-un vas separat, este important sa pastrezi sticla originala si dopul de pluta. In restaurante, daca vinul decantat este oferit clientilor, ospatarul va arata sticla originala si dopul de pluta alaturi de decantorul de vin folosit. Eticheta de pe sticla originala este utila pentru a informa oaspetii despre vinul pe care il gusta, in timp ce dopul de pluta poate fi folosit in caz ca nu se va consuma intreaga cantitate.

 

Sa oferi cadou un decantor vin este una din cele mai inspirate idei. Vino pe mindblower - magazin de cadouri trasnite si vezi oferta actualizata pentru decantoare vin. Click aici.

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!