Difuzoare aromaterapie: tot ce trebuie sa stii despre folosirea lor

Difuzoare aromaterapie: tot ce trebuie sa stii despre folosirea lor

Uleiurile esentiale sunt un trend pe val si continua sa ne uimeasca in fiecare zi. Intr-o perioada in care omul s-a retras tot mai mult in spatii interioare, setea de natura devine din ce in ce mai mult o necesitate. Studiile arata ca, pe langa faptul ca uleiurile esentiale au parfumuri extrem de placute, ele pot avea efecte vindecatoare diverse, cum ar fi combaterea stresului, imbunatatirea spiritului, cresterea productivitatii, purificarea aerului si schimbarea starii de sprit in bine. 

Un mod eficient de a profita de beneficiile acestor uleiuri esentiale este cu ajutorul unor difuzoare aromaterapie. Aceste aparate iti permit sa inhalezi uleiuri aromatice care au un efect mai puternic asupra sistemului respirator, creierului si emotiilor. 

 

Difuzoare aromaterapie: Cum functioneaza?

Un difuzor aromaterapie descompune uleiurile esentiale si le disperseaza in camera, fara insa a le modifica structura chimica delicata si fara sa emita substante chimice toxice. Totusi, conditia este sa folosesti corect difuzorul. Pentru aceasta, am notat mai jos tot ce trebuie sa stii despre utilizarea difuzoarelor in mod corect si sigur. 

aparat-aromaterapie-cu-15-moduri-iluminare

Sfat difuzoare aromaterapie: Foloseste uleiuri esentiale de calitate

Prima conditie spre o difuzie benefica si eficienta cu ajutorul difuzoarelor este sa folosesti uleiuri esentiale de calitate. 

  • nu cumpara uleiuri esentiale desigilate sau in sticlute deschise la culoare
  • sticluta de ulei esential ar trebui sa aiba o eticheta cu plantele continute
  • cumpara uleiuri esentiale pure, care nu contin ingrediente chimice
  • din moment ce difuzorul va dispersa parfumul uleiurilor esentiale in toata camera, asigura-te ca este o aroma confortabila pentru tine. 

 

Scopul difuzarii uleiurilor esentiale 

Un alt lucru important de avut in vedere atunci cand urmeaza sa pornesti un difuzor aromaterapie este de a te gandi la scopul pentru care faci acest lucru. Exista o sumedenie de uleiuri esentiale, cu efecte diverse. 

De exemplu:

  • uleiurile esentiale de lavanda, musete;, busuioc si tamaie (frankincense) au un efect calmant si contribuie la combaterea anxietatii
  • uleiurile esentiale de menta si bergamot au efecte stimulatoare si pot ajuta la combaterea depresiei
  • uleiurile esentiale de cedru, pin, ienupar, lamaie ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute din incapere
  • uleiurile esentiale de eucalipt, cimbru si rozmarin sunt benefice pentru o mai buna respiratie. 

aparat-aromaterapie-cu-fantezie-multi-nuante

Unde ar trebui sa asezi difuzorul de uleiuri esentiale?

Aceasta este una din cele mai frecvente intrebari legata de difuzoarele pentru aromaterapie. In primul rand, trebuie sa feresti difuzorul de copiii mici si animalele de companie. Alege o suprafata vizibila, la care ajungi usor. Atentie: nu aseza difuzorul langa ferestre, langa ventilatoare sau in lumina directa a soarelui. Explicatia e simpla. In aceste situatii, apa din difuzor se va evapora mai repede. 

 

Pentru o dispersie eficienta, ai putea sa asezi difuzorul la inaltime, pe o etajera sau un dulap. Daca suprafata este din lemn, atunci foloseste un prosop de bucatarie sau un suport pe care sa il asezi. Asigura-te ca aparatul se afla intr-o zona deschisa, cu suficient spatiu deasupra, pentru a permite vaporilor sa circule usor. In plus, daca asezi difuzorul sub o suprafata joasa, exista riscul ca apa evaporata sa o deterioreze. 

 

Pentru ca majoritatea difuzoarelor de uleiuri esentiale au cabluri scurte, ar trebui sa alegi un loc, cu o priza in apropiere. 

 

Setare difuzoare aromaterapie

Daca ai cumparat uleiurile esentiale potrivite si ai asezat aparatul intr-o locatie corecta, poti incepe difuzarea aromelor.  Iata mai exact cum faci acest lucru. 

1. Adauga apa

Scoate capacul difuzorului si umple rezervorul cu apa curata, care ar trebui sa fie la temperatura camerei. Ai grija sa nu umpli prea mult rezervorul, pentru ca acest lucru ar putea dauna bunei difuzari. Te poti orienta dupa linia directoare, trasata in interior. Daca modelul nu are o astfel de linie directoare, cel mai probabil s-a livrat cu un recipient de dozare. In acest caz, verifica manualul din pachet, pentru a afla cantitatea necesara de apa. 

 

  • Pot sa folosesc apa de la robinet?
  • Da, insa daca vei opta pentru apa distilata sau filtranta, va fi mai usor sa cureti difuzorul. 

difuzor-de-aromaterapie-din-bambus-cube

2. Adauga uleiurile esentiale

Uleiurile sunt esente foarte concentrate, ceea ce inseamna ca o cantitate mica este suficienta pentru a emite un parfum destul de puternic. In mod evident, nu o sa vrei sa incarci foarte mult aerul dintr-o incapere. De aceea, 3 - 10 picaturi de ulei esential ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Unii specialisti recomanda 6 picaturi, dar poti adauga si putin mai mult daca vrei un parfum mai puternic. 

Cu toate astea, la inceput este bine sa incepi cu o cantitate mai mica de uleiuri esentiale, ca sa te obisnuiesti. Treptat, poti creste numarul de picaturi adaugate in apa. 

In ceea ce priveste uleiurile esentiale folosite, poti opta pentru o singura esenta sau pentru un cocktail din mai multe esentiale. 

 

3. Porneste difuzorul

Daca ai pus apa si uleiuri esentiale in difuzor, poti pune capacul si il poti porni. Unele difuzoare aromaterapie au optiuni suplimentare, cum ar fi setari de lumina, radio, ceas etc. Acum poti sa faci setarile disponibile, in functie de preferinte. 

 

Cat timp ar trebui sa folosesti difuzorul?

Nu e nevoie sa tii in priza difuzorul pe tot parcursul unei zile pentru a profita de toate beneficiile uleiurilor esentiale. Bine este sa difuzezi uleiurile timp de 20 - 30 de minute, dupa care sa faci o pauza de 1- 2 ore. Oricum, dupa 30 de minute efectul resimtit la nivelul nasului scade, ceea ce inseamna ca nu vei avea beneficii suplimentare daca il lasi mai mult in functiune. In plus, daca difuzorul functioneaza in mod continuu peste 60 de minute, ai putea resimti dureri de cap, greata sau ar putea sa-ti creasca tensiunea. 

difuzor-de-aromaterapie-clever

Intretinere difuzoare aromaterapie

In comparatie cu aparatele electrocasnice, un difuzor uleiuri esentiale nu are nevoie de o intretinere minutioasa. Pentru ca uleiurile esentiale sunt in general antifungice sau antimicrobiene, ele ajuta la prevenirea dezvoltarii mucegaiului si a altor contaminanti. 

Cu toate acestea, ar trebui sa-ti rezervi putin timp pentru a curata difuzorul. Iata de ce. Resturile de uleiuri esentiale, in special cele vascoase cum este uleiuri esentiale de patchouli, pot compromite efectul de difuzare, mai ales atunci cand folosesti o alta esenta. Eficacitatea noului ulei poate fi diminuata din cauza resturilor de ulei vechi ramase in difuzor. 

De exemplu, daca ai folosit ulei de grapefruit pentru stimularea energiei si apoi optezi pentru ulei de lavanda pentru o atmosfera serena, efectul poate fi diminuat din cauza resturilor de ulei de grapefruit ramase in difuzor. 

 

Dar, curatarea unui difuzor aromaterapie este simpla.

Iata cateva sfaturi:

  • Dupa fiecare utilizare, sterge excesul de ulei esential sau apa cu o carpa de microfibra
  • O data sau de doua ori pe luna, curata difuzorul complet. Daca rezervorul este din plastic sau din ceramica, poti sa-l cureti cu apa calda si putin sapun. Daca este din sticla, foloseste otet diluat. De asemenea, poti sa inmoi un disc de bumbac in spirt si sa cureti uleiul esential vizibil, ramas pe baza difuzorului. 
  • Nu folosi niciodata produse de curatat dure. 
  • Inainte de a curata difuzorul, asigura-te ca l-ai scos din priza. 
  • Dupa curatare, lasa componentele difuzorului sa se usuce. 
  • Consulta manualul de utilizare pentru orice indicatii sau limitari speciale. 

 

Alte sfaturi pentru utilizarea difuzoarelor de aromaterapie

  • Desi este benefic sa folosesti amestecuri de uleiuri esentiale, ai grija sa nu combini prea multe, pentru ca in final simturile pot fi pur si simplu coplesite. Mai degraba, foloseste doua, maxim 3 tipuri de uleiuri esentiale in acelasi timp. 
  • Daca optezi pentru uleiuri esentiale diferite, ramai la acelasi grup terapeutic. De exemplu, nu te poti astepta la o atmosfera relaxanta daca amesteci un ulei seren cu unul energizant. 
  • Ai grija sa nu atingi uleiurile esentiale pe piele atunci cand umpli difuzorul. Daca se intampla acest lucru, spala bine zona respectiva, pentru ca uleiurile esentiale pure pot fi extrem de puternice. 
  • Nu lasa difuzorul la indemana copiilor sau in apropierea animalelor de companie. De asemenea, pentru copii si animale de companie, alege uleiuri esentiale mai blande, cu o aroma subtila (si intr-o concentratie mai mica). 

Inca 6 intrebari frecvente despre folosirea unui difuzor aromaterapie

 

1. Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale pentru difuzoare aromaterapie?

Orice ulei esential pur poate fi utilizat cu difuzoarele de aburi, dar cand folosesti uleiuri mai vascoase, trebuie sa acorzi o atentie mai mare curatarii, pentru ca acestea tind sa se depuna pe baza.

 

2. Difuzoarele de aromaterapie sunt sigure?

Daca sunt folosite conform instructiunilor, difuzoarele sunt perfect sigure pentru utilizare zilnica.

 

3. Pot folosi difuzorul ca umidificator?

Da. Procesul de difuzie al unui difuzor cu ultrasunete creaza aburi blanzi care inunda aerul cu putina umiditate si parfumeaza usor incaperea.

difuzor-de-aromaterapie-stella

4. Care este cel mai bun difuzor aromaterapie?

Orice difuzor cu ultrasunete va difuza uleiurile esentiale uniform in camera, dar in cele din urma, orice model produce beneficii de sanatate.

 

5. Ce avantaje aduce un difuzor uleiuri esentiale?

Iti permite sa beneficiezi cat mai mult de puterea uleiurilor esentiale. Te poti bucura de aromaterapie in propriul tau camin.

6. De ce trebuie sa adaug mai intai apa si apoi ulei esential in difuzor?

Asa cum stii, apa si uleiul nu se combina. Dar, pentru ca aburii sunt creati prin vibratii cu ultrasunete, apa este descompusa in microparticule, ceea ce permite uleiului esential sa se lipseasca de ea si sa fie dispersat in aer.
Daca adaugi prima data uleiul esential, acesta se poate depune de paza si poate compromite performanta discului ceramic in crearea vibratiilor cu ultrasunete, responsabile de producerea aburilor.

 

Concluzie utilizare difuzoare aromaterapie

Difuzoarele de uleiuri esentiale sunt excelente pentru a fi utilizate in dormitor, in living sau in birou. Poti sa alegi o aroma energizanta pentru dimineata si poti opta pentru una calmanta spre seara. Tine cont de sfaturile si indicatiile de mai sus pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de natura, prin uleiurile esentiale. 

 

Si retine: oricand vrei sa faci un cadou ingenios, practic, benefic, din grija si dragoste pentru o persoana, poti miza cu incredere pe un difuzor aromaterapie. Hai pe site sa vezi oferta noastra - click aici

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!