Ce este si cum functioneaza un barometru? 10 intrebari frecvente

Ce este si cum functioneaza un barometru? 10 intrebari frecvente

1. Ce este un barometru?

Un barometru este un dispozitiv din sticla, sigilat, care contine o serie de substante chimice ce cristalizeaza intr-un anume mod pentru a prezice vremea, cu cateva zile in avans.

Nu se cunoaste cu exactitate cine a inventat barometrul, dar aceste dispozitive au inceput sa apara pe la mijlocul anilor 1700. Popularitatea lor a crescut dupa utilizarea documentata de catre amiralul Robert Fitzroy (a carui porecla era "Cafea fierbinte/ Hot Coffee").

fitzroy-barometru

Fitzroy este recunoscut ca fiind un pionier in ceea ce priveste prognoza meteo. In plus, el a fost capitanul vasului HMS Beagle, la bordul caruia a calatorit impreuna cu Charles Darwin, in timpul expeditiilor pe care acesta le-a intreprins pentru a cerceta diferentele evolutive la animale.

Se pare ca Fitzroy a folosit un dispozitiv similar, destinat masurarii presiunii barometrice si schimbarilor de temperatura prin solubilitatea cristalelor. El a scris despre barometre in cartea sa intitulata "The Weather Book", din 1863.

 

  1. Care este istoria barometrului?

In vremea aceea, barometrele cu mercur erau foarte scumpe si accesibile doar celor instariti. Din pacate "instarit" nu era un cuvant care i-ar fi putut descrie pe cei care se aflau la mila vremii: fermieri, pescari, marinari etc. Acestia se puteau baza pe barometru, un instrument mai ieftin si mai putin exact, care afisa diferite tipare fluctuante, ce permiteau predictia vremii.

istoric-barometru

In octombrie 1859, o furtuna uriasa a lovit insulele Britanice. Vasul Royal Charter care se indrepta spre Melbourne era plin cu mineri care se intorceau acasa. Scufundarea sa a insemnat moartea a 459 de oameni. In plus, alte 200 de nave maritime s-au pierdut in adancuri. A fost un dezastru national. Ca urmare a acestei catastrofe, Fitzroy a facut eforturi mari pentru infiintarea de statii meteo in apropierea coastelor pentru monitorizarea conditiilor atmosferice. Mai multe barometre au fost distribuite in satele pescaresti. De fapt, Fitzroy a fost cel care a inventat termenul de "prognoza meteo".

Foarte curand, in 1860, prognozele meteo au fost publicate in paginile ziarului The Times, iar marinarii erau astfel avertizati cu privire la vremea din urmatoarele zile. Practica a continuat pana azi.

Initial, proprietarii de flote de pescuit s-au opus barometrelor, pentru ca asta insemna ca barcile lor aveau mai multe sanse sa ramana in port. Dar pescarii au salutat initiativa lui Fitzroy, care a salvat astfel mai multe vieti. Din pacate Fitzroy si-a irosit averea incercand sa construiasca un sistem mai bun de predictie a vremii, a intrat in depresie si s-a sinucis in anul 1863.

Dupa ce au scazut preturile pentru dispozitivele cu mercur, misteriosul barometru a fost dat uitarii. Drept urmare, nimeni nu stie exact cum functioneaza el si s-au efectuat putine cercetari asupra sa.

 

  1. Cum functioneaza un barometru?

Cand un dispozitiv similar a fost folosit de catre Fitzroy inca din secolul al IX-lea, el putea sa masoare presiunea barometrica, un indicator apropiat predictiei meteo. Cu toate acestea, barometrele moderne au fost testate si au dovedit ca pot masura mai degraba temperatura, decat presiunea. Schimbarile de temperatura nu ne spun prea multe lucruri despre sistemele de inalta sau joasa presiune in zona sau daca va ploua, va ninge sau va fi senin. Acesta este motivul pentru care multi cred ca barometrul lui Fitzroy nu poate prezice vremea cu exactitate.

cum citesti barometru

Ingredientele din barometrele moderne difera putin, dar cel mai frecvent includ:

  • etanol
  • apa distilata
  • clorura de amoniu
  • azotat de potasiu
  • camfor.

Unele din aceste substante chimice sunt mai greu de gasit in prezent, asa ca sunt inlocuite cu ingrediente similare, cum ar fi vodka.

 

  1. Cum interpretezi un barometru?

In general, barometrele se livreaza cu propriul set de instructiuni care arata cum pot fi interpretate. Instructiunile sunt cam aceleasi, cu mici variatii. Premisa este ca temperaturile si presiunile afecteaza solubilitatea solutiei din barometru.

Acest lucru inseamna ca uneori lichidul va fi limpede, iar alteori va capata o textura diferita. Temperatura influenteaza cu siguranta solubilitatea, dar, pentru ca recipientul este sigilat, presiunea nu are efect asupra sa.

Cele mai importante sectiuni incluse in ghidul de utilizare al barometrelor sunt cele dedicate graficelor si/ sau imaginilor asociate cu modul in care pot fi citite.

 

Cum citesti un barometru?

Stare barometru Predictie meteo
Lichid tulbure cu pete mici Furtuni
Lichid limpede Senin si soare
Pete mici in lunile de iarna Insorit, dar va urma ninsoare
Fulgi mari Cer acoperit, ninsoare in timpul iernii
Fulgi spre partea superioara a barometrului Vant in atmosfera, urmeaza schimbari de temperatura
Lichid cu nori Fie ploua, fie urmeaza ploaie
Firisoare in partea superioara Vant
Pete mici suspendate in lichid Ceata
Cristale in partea inferioara a barometrului Inghet

 

  1. Unde trebuie sa asezi barometrul?

Se recomanda sa asezi barometrul in interior, pe o suprafata plana. Cel mai bun loc este langa fereastra, dar nu in lumina directa a soarelui. In plus, nu ar trebui sa lasi barometrul la indemana copiilor.

barometru de birou

 

  1. Ce grad de acuratete are un barometru?

Unele persoane sustin ca barometrele folosite sunt chiar foarte precise. Dar cercetarile si testarile avansate au aratat ca sansele ca un barometru sa prezica vremea exacta sunt 50/ 50 (ca atunci cand dai cu banul). Nu sunt o sursa 100% certa de predictie a vremii, dar dinamica lor este incantatoare.

 

  1. Barometrul meu nu functioneaza. Ce pot face?

Asigura-te ca ai gasit un loc potrivit pentru el: ca nu este in lumina directa a soarelui, ca se afla langa fereastra. Barometrul este mai mult un element inedit decat un instrument 100% precis de predictie a vremii. Hei, dar oare stirile meteo nu sunt la fel? Pastreaza-l curat, in stare buna si porneste discutii distractive cu musafirii care il vor observa. Uneori vei avea noroc, iar graficele se vor potrivi cu vremea de afara, ceea ce va da un sens barometrului tau.

barometru meteo trucuri

  1. Un barometru picatura este mai precis decat alte forme (glob sau cilindru)?

Nu. Forma nu are niciun efect asupra exactitatii si functionalitatii barometrului. Cele in forma de picatura arata mai frumos, mai ales atunci cand apare cristale in interior. Iti recomandam sa cumperi orice forma iti place mai mult.

 

 

  1. Barometrul functioneaza si afara sau doar in interior?

Numai  in interior. Nu-l lasa in lumina directa a soarelui, pentru ca schimbarile rapide de temperatura pot influenta in mod fals cristalele pe care le contine. Daca il plasezi afara, se poate sparge usor din cauza vantului si furtunilor.

 

  1. De ce sa faci cadou un barometru de birou?

Barometrele sunt instrumente amuzante si minunate, dar si piese decorative misterioase. Pot constitui cadouri accesibile si originale pentru pasionatii de meteo din viata ta, pentru familie si prieteni. Avand un design ergonomic, barometrul bifeaza functie si stil, la un pret rezonabil.

schimbari meteo barometru

Indiferent daca este un cadou de casa noua, o atentie pentru musafiri sau un accesoriu de birou neconventional, barometrul reprezinta o optiune excelenta.  Este misterios, dinamic, unic si surprinzator. Exact ca un cadou perfect.

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!