Ciorapi Mos Nicolae - Legenda cadourilor din sosete si cu sosete colorate

Ciorapi Mos Nicolae - Legenda cadourilor din sosete si cu sosete colorate

Cand e Mos Nicolae? In seara de 5 spre 6 decembrie. Atunci crestinii obisnuiesc sa-si puna ghetutele curate la usa sau sa-si agate ciorapii in asteptarea darurilor de Mos Nicolae. Desi, obiceiul este mai raspandit in randul copiilor, in ultimii ani moda sosetelor colorate a bifat un trend in crestere, tot mai multe persoane dorind sa experimenteze bucuria de a darui noi sosete Mos Nicolae sau chiar ciorapi amuzanti umpluti cu mici atentii.

 

Obiceiuri de Mos Nicolae

Daca in dimineata de 6 decembrie copiii alearga nerabdatori sa afle ce dulciuri si fructe au primit in ghetute sau ciorapi (sperand ca nu vor gasi o nuia mos nicolae), cei mari experimenteaza o bucurie aparte. Isi fac cadouri cu sosete noi, cu diferite motive si cat mai amuzante (cum sunt sosetele gogosi). Cei mai inventivi strecoara un cadou mic in sosetele de Mos Nicolae - un voucher iubit sau iubita, o harta razuibila, o pereche de butoni, un semn de carte, o sticla cu infuzor etc.

set-6-sosete-gogosi

Ce aduce Mos Nicolae?

Traditiile ciorapului de Mos difera putin de la o cultura la alta. In unele tari ciorapii se agata de semineu de Craciun. In Romania, cea mai inradacinata este traditia ghetutelor umplute cu dulciuri si fructe. Mai nou, trendul sosetelor colorate importat din vest (UK) a placut romanilor, care oricum obisnuiau sa adauge printre dulciuri si fructe, sosete noi si calduroase pentru cei mici sau cei mari. Acestea raman unul din cele mai practice si binevenite cadouri, mai ales ca vorbim despre o sarbatoare care are loc in sezonul de iarna.

Dar, cum a ajuns sa fie asociata sarbatoarea Sfantului Nicolae cu un lucru atat de simplu si banal cum este ciorapul?

set-6-sosete-cu-sirene

Legenda despre Ciorapi Mos Nicolae

Un ciorap sau o soseta de Mos Nicolae se atarna de obicei la vedere in seara de 5 decembrie, cu convingerea ca va fi umplut/a cu daruri pana in zorii diminetii de 6 decembrie. Cadourile sunt in general destul de mici si pot fi bomboane, fructe, bani sau alte obiecte care incap in ciorap. Cadourile mai mari sunt ambalate frumos si sunt asezate langa ghetute sau ciorapi. Sosetele de umplut pot fi supradimensionate sau de dimensiune normala, cu motive din cele mai vesele. Daca se prefera traditia ghetutelor de Mos Nicolae, atunci printre cadouri se pot afla si perechi de sosete colorate.

 

Sfantul Nicolae si sosetele cu daruri

Se pare ca obiceiul Ciorapilor de Mos Nicolae (sau de Mos Craciun, in anumite tari) a aparut ca urmare a actiunilor unui om nobil si generos, care s-a nascut in anul 280 dupa Hristos, in Patara, orasul Lycia, in Asia Mica. Este cel care avea sa devina Sfantul Nicolae. El a ramas orfan in tinerete si a mostenit de la parintii sai o avere consistenta. Fiind adept al principiilor crestine, Nicolae a devenit un preot bun si si-a folosit toate bogatiile si resursele pentru a-i ajuta pe saraci, nevoiasi, bolnavi si suferinzi. Si-a dedicat viata lui Dumnezeu si a devenit episcop de Myra chiar din tinerete. A devenit rapid cunoscut in toata tara, pentru bunatatea si generozitatea sa.

Desi nu a avut proprii copii, Nicolae era intotdeauna atent si darnic cu cei mici. Fiind o persoana instarita, a calatorit prin toata tara, ajutand oamenii si oferindu-le bani si cadouri. Totusi, fiind o persoana smerita, Nicolae obisnuia sa ofere cadouri noaptea tarziu, pentru ca identitatea sa sa ramana secreta. Se spune ca ii indemna pe copii sa mearga la somn, pentru ca altfel nu vor primi cadouri. In cele din urma, Nicolae a fost numit protectorul copiilor si al marinarilor si a devenit sfant.

 

Primul cadou oferit in sosete, chiar de catre Mos Nicolae

In timp, s-au vehiculat foarte multe legende legate de viata si faptele sale. Dintre acestea, se remarca o intamplare cu un taran sarac care traia intr-o casa mica din Patara, orasul natal al Sfantului Nicolae. Taranul locuia cu sotia si cu cele 3 fiice ale sale. Cand sotia a murit brusc, taranul si cele 3 fiice au ajuns la disperare, din cauza greutatilor. Fetele au crescut si chiar daca erau foarte harnice, tatal nu le putea marita pentru ca nu aveau zestre, care era esentiala in acele vremuri.

Sfantul Nicolae a vrut sa ajute aceasta familie in secret si a mers la casa lor intr-o noapte cu o punga de bani. In seara aceea, fetele tocmai terminasera de spalat rufele si agatasera ciorapii langa semineu, pentru a se usca. Nu stiau ca Sfantul Nicolae avea sa vina peste noapte sa le aduca un cadou. Exact asa s-a intamplat, pentru ca Nicolae a lasat punga cu galbeni intr-o soseta agatata de semineu. Astfel, taranul a putut sa-si marite fiicele cu miri buni.

Asa a inceput traditia sosetelor de Mos Nicolae si/ sau de Craciun in tarile europene. In unele culturi se considera chiar ca Mos Nicolae este de fapt Mos Craciun. De atunci, copiii au inceput sa agate ciorapi sau sa-si pregateasca ghetutele, pentru a primi cadouri in seara de 5 spre 6 decembrie.

 

Cu timpul, sosetele de Craciun s-au diversificat din ce in ce mai mult. Azi la MindBlower avem peste 50 de modele colorate de ciorapi Mos Nicolae care asteapta sa fie daruiti celor mici si celor mari.

 

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!