Ziua Mamei in Romania. Sarbatoare oficiala in prima duminica din mai

Ziua Mamei in Romania. Sarbatoare oficiala in prima duminica din mai

Ziua Mamei este sarbatorita in toata lumea. Iata un lucru comun tuturor culturilor: acela de a celebra in fiecare an actul maternitatii, pentru a aduce un omagiu atat miracolului nasterii, cat si femeilor speciale care au facut posibila acesta minune.

Cu toate acestea, Ziua Mamei nu se sarbatoreste peste tot la aceeasi data. In Australia, Canada si Statele Unite, Ziua Mamei pica in a doua duminica din luna mai. In Regatul Unit, are loc inainte cu 3 saptamani de duminica Pastelui, iar in prima duminica din luna mai se celebreaza in Romania, Portugalia, Spania, Ungaria, Lituania, Angola. Variatiile nu se opresc aici, iar pe wikipedia vei gasi un tabel foarte stufos cu toate datele de celebrare pentru Ziua Mamei, in toata lumea.

Mai este interesant de observat ca in unele state, Ziua Mamei este considerata o sarbatoare publica anuala (Thailanda, Costa Rica, Georgia).

ziua-mamelor-in Romania

Ziua Mamei in Romania

La noi in tara, Ziua Mamei a inceput sa fie sarbatorita recent, in anul 2010. Legea privitoare la acesta sarbatoare (precum si la Ziua Tatalui) a fost propusa in Senatul Romaniei in iunie 2009, ca urmare a initiativei TATA (Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor) si a unui grup de parlamentari. Legea a fost apoi aprobata, astfel ca in mai 2010, Ziua Mamei a fost sarbatorita oficial pentru prima data in Romania. Incepand cu anul 2010, Ziua Mamei se sarbatoreste la noi in tara in prima duminica din luna mai.

Anterior anului 2009, tara noastra era printre putinele state din lume fara o zi dedicata mamelor. Se sarbatorea doar 8 Martie, care este de fapt Ziua Femeii. In lipsa unei sarbatori distincte, 8 Martie ajunsese sa fie considerata oficial ziua mamei.

 

Cum se sarbatoreste Ziua Mamei?

Ziua Mamei este pentru multi ocazia perfecta de a-si arata aprecierea fata de cea care le-a dat viata.
De Ziua Mamei, cei mai multi oameni isi aduc aminte de mama lor si de mamele minunate din viata lor: mame vitrege, rude, soacre, tutore sau prietene de familie. Exista multe moduri in care puteti celebra aceasta zi:

  • Cu flori, cadouri si prajituri.
  • Cu intalniri, apeluri de "La multi ani" sau vizite de familie
  • Mic dejun in familie, fie acasa, fie la un restaurant
  • Poezii si mesaje de Ziua Mamei
  • Cadouri grijulii: aparate aromaterapie, perne de masaj, cani de ceai termice etc
  • O zi la cinema alaturi de mama

cadou-pentru-mama



Curiozitati despre Ziua Mamei

  • Celebrarea Zilei Mamei isi are originea in sarbatorile de primavara in cadrul carora stramosii nostri o venerau pe Rhea, Maica Zeilor, in civilizatia antica.
  • Mai tarziu, Duminica materna in Regatul Unit obisnuia sa fie organizata traditional pentru ca oamenii sa viziteze biserica unde fusesera botezati pentru a celebra maternitatea.
  • In SUA, originea Zilei Mamei este legata de doua femei - Julia Ward Howe si Anna Jarvis.
  • In China este o traditie ca mamele sa primeasca garoafe de Ziua lor.
  • Unele grupuri din Asia pastreaza traditia spectacolelor elaborate cu dans si muzica de Ziua Mamei.

Pentru categoria cadouri pentru mama din magazinul Mindblower click AICI

Iata chiar aici cateva sugestii deosebite pentru cadouri de ziua mamei. 

 

Cadouri pentru Sotie - Trandafir placat cu aur de 24K
-10%

Suport clienti Luni-Vineri 09:00 - 18:00

0377101451 contact@mindblower.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!