Cuprins
1. Despre decantarea vinului
1.1 De ce se decanteaza vinul?
1.2 Ce vinuri se decanteaza?
2. Cum se decanteaza vinul?
2.1 Pasi pentru decantarea vinului
2.2 Ce este un decantor?
3. Ce alte tarii se decanteaza?
Despre decantarea vinului
Decantarea vinului este absolut necesara pentru a-si arata adevarata valoare. Fiind o bautura in continua tranformare, vinul are nevoie de contact cu aerul si de un anumit timp de limpezire, pentru a-si dezvalui aromele si nuantele.
Decantarea vinului reprezinta procesul de purificare, de limpezire si se realizeaza cu ajutorul decantorului, un recipient din sticla, cu gatul ingust si baza larga.
Tratarea vinului cu bentonita este un tratament special pentru limpezirea acestuia la care apeleaza specialistii.
Decantarea nu presupune doar transferul bauturii dintr-o sticla intr-un vas cu forma atipica. Fiecare miscare care se face spre a purifica aceasta bautura are o insemnatate proprie.
Vinul se pastreaza intr-un mediu intunecat, cu temperaturi constante, in pozitie verticala.
Inainte de a incepe procesul propriu-zis de decantare, vinul trebuie sa fie scos din raftul unde este depozitat si lasat in pozitie orizontala, pentru ca impuritatile acestuia sa aibe timp sa se depuna la baza sticlei. Abia dupa ce a stat suficient, incepi transferul bauturii lin, astfel incat acesta sa atinga intai gatul decantorului, apoi baza acestuia.
De ce se decanteaza vinul?
Decantarea este un procedeu necesar pentru filtrarea sedimentelor, precum resturile fine provenite din struguri, drojdii sau tartru, dar ii ofera si o aroma speciala.
Decantarea vinului se face pentru conservarea lui, pentru a-i oferi o aroma placuta si specifica, pentru a-i dezvalui buchetul. Resturile fine de struguri schimba gustul bauturii, iar daca nu le indepartezi, te privezide o experienta completa.
Ce vinuri se decanteaza?
Multi sustin ca procedeul de decantare se aplica doar vinurilor rosii. Desi este un procedeu considerat necesar doar in cazul vinurilor vechi sau a celor de colectie, decantarea este recomandata si vinurilor rosii cu tanini puternici, vinurilor rose si celor albe. Vinurile rosii se decanteaza intr-un timp de 20 de minute pana la 2 ore, iar celelalte au nevoie de un timp de 30 de minute pentru a se limpezi.
Cum se decanteaza vinul?
Procedeul de decantare nu este unul foarte simplu. Continului sticlei se toarna in decantor si se asteapta un anumit timp pentru ca toate sedimentele sa se aseze la baza sticlei.
Decantarea vinului se nu se face in carafe sau alte vase de bucatarie. Decantorul este special gandit si realizat astfel incat toate sedimentele sa se depuna intr-un timp scurt.
O data ce vinul a fost decantat, acesta nu se pune niciodata inapoi in decantor, deoarece isi pierde aroma.
Pasi pentru decantarea vinului:
- Priveste fundul si umerii sticlei, aplecand-o usor;
- Daca exista depuneri, vei turna vinul cu depozitele sale in partea de jos a sticlei;
- In ritualul complet, se aprinde o lumanare, astfel incat sa poti privi prin gatul sticlei spre sursa de lumina si sa te poti opri daca vinul turnat atrage cu sine particule solide;
- Chiar daca scapi o parte din particule, nu trebuie sa te ingrijorezi: toate decantoarele sunt construite astfel incat, la turnare, sa retina orice depozite;
- Daca nu ai palnie speciala pentru decantor, turnarea nu se va face ca atunci cand se toarna in pahar sau in halba, ci pe peretele decantorului opus mainii care tine sticla.
- Si in acest fel, si utilizand palnia de decantare, se obtine acelasi efect: vinul se raspandeste pe peretele decantorului, formand un „film”, o pelicula subtire.
Ce este un decantor?
Decantorul este un recipient special, de precizie, din sticla, cu gatul inalt si baza larga. O sticla de 750 mililitri il va umple pana la cel mai larg diametru al vasului, indiferent de forma acestuia. Precizia acestuia este data de rolul decantorului si anume aerisirea vinului. Poti gasi decantoare in diverse forme, iar unele din cele mai ingenioase sunt glob pamantesc, mitraliera, lebada, cu fund ascultit sau bombat si altele.
Cu cat vinul este mai vechi, cu atat vor exista mai multe depuneri.
Ce alte tarii se decanteaza?
Decantarea se mai poate folosi si pentru alte tarii, precum Whiskey, Tequilla, Gin, Brandy, Cognac.
Un decantor profesional poate fi o idee de cadou inspirata, asa ca iata cateva modele pe care le poti comanda pe site-ul nostru.